GLA (GUIDED LEARNING APPROACH) & MODUL PENDIDIKAN ISLAM TKN 1-5

Berita baik untuk semua GURU dan PELAJAR Pendidikan Islam!! Kini anda tidak perlu lagi menyalin nota yang panjang serta merugikan masa anda. Anda hanya perlu menyalin point-point penting yang selaras mengikut skima peperiksaan serta mudah untuk membaca dan mengulangkaji serta mudah dirujuk ketika hendak menghadapi peperiksaan. Masa anda juga dapat dijimatkan serta pembelajaran dalam kelas juga lebih EFEKTIF dan BERKESAN disamping sukatan dapat dihabiskan dengan cepat. Anda juga tidak perlu menggunakan buku "LOG" yang tebal dan berat untuk menyalin nota. Dapatkan segera !!!

BUKU RUJUKAN NOTA BESTARI PENDIDIKAN ISLAM PMR & SPM

Dapatkan Buku Rujukan Nota Bestari Pendidikan Islam yang ditulis oleh Juru Latih-Juru Latih Utama Pendidikan Islam PPDKB. Ianya yang amat berguna untuk calon-calon Pendidikan Islam Tingkatan 1 hingga 5. Buku rujukan ini mengandungi nota-nota penting Pendidikan Islam PMR dan SPM serta sesuai dijadikan rujukan oleh para pelajar dan guru Sekolah Menengah. Isi kandungannya adalah merujuk 100% kepada buku Teks Pendidikan Islam KBSM Tingkatan 1 - 5. Harga AMAT MURAH sekali !!! Pastikan jangan terlepas buku ini.


UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PAKEJ BUKU YANG DITAWARKAN.. SILA KLIK DISINI..

Tuesday, January 6, 2009

Pesanan Buat Muslimah Tersayang...

13 AURAT KAUM WANITA

Di bawah 13 batasan aurat wanita seperti yang dinyatakan dalam Al Quran dan Hadis :

1. Bulu Kening
Menurut Bukhari: ‘Rasulullah saw melaknat perempuan yang mencukur (menipiskan ) bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening’. (Riwayat Abu Daud)

2. Kaki (tumit kaki) :
‘ Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.’ (Surah An Nur : 31)
Turut dimaksudkan dalam ayat ini termasuklah:
- Menampakkan kaki
- Melenggokkan badan mengikut hentakan kaki

3. Wangian:
‘Sesiapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian, kemudia melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina’.
(Riwayat An Nasai, Ibnu Khuzaimah ,Ibnu Hibban)

4. Dada
‘Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka’.
(Surah An Nur : 31)

5. Gigi :
‘ Rasulullah saw melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya’ .
(Riwayat At Tabrani)
‘Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik yang merubah ciptaan Allah’.
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

6. Muka dan Leher :
‘ Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliah yang dahulu .’ (Hadis)
Maksudnya bersolek dan sengaja membiarkan ikatan tudung terbuka yang menampakkan leher seperti orang jahiliah.

7. Muka dan Tangan:
Asma’ binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah saw dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah saw: ‘ Wahai Asma’ ! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja’.
(Riwayat Muslim dan Bukhari)

8. Tangan :
‘ Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.’
(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

9. Mata :
‘ Dan katakanlah kepada perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangan mereka.’ (Surah An Nur : 31)
‘Jangan sampai pandangan pertama mengikuti pandangan yang lain. Kamu hanya boleh memandang pada pandangan yang pertama sahaja, adapun pada pandangan seterusnya tidak dibenarkan.’
(Riwayat Ahmad, Abu Daud dan At Tarmizi)

10. Mulut (suara):
‘ Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik’.
(Surah Al Ahzab : 32)
‘Sesungguhnya aka nada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi ‘.
(Riwayat Ibnu Majah)

11.Kemaluan:
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka, dan menjaga kemaluan mereka (jangan berzina) ‘.
(Surah An Nur : 31)


12.Pakaian :
‘Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk sturga dan tidak akan mencium baunya.’
(Riwayat Bukhari dan Muslim)
Yang dimaksudkan disini ialah:
- Berpakaian nipis (jarang)
- Berpakaian ketat (mengikut bentuk tubuh)
- Berpakaian terbelah (membuka bahagian-bahagian tertentu)

‘ Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri orang-orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (yang labuh dan longgar) , yang denikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak akan diganggu. Allah Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang’.
(Surah Al Ahzab ; 59)

14.Rambut:
‘ Wahai anakku Fatimah, adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.’ (Riwayat Bukhari dan Muslim)

- Dipetik dari Akhbar Tempatan -