GLA (GUIDED LEARNING APPROACH) & MODUL PENDIDIKAN ISLAM TKN 1-5

Berita baik untuk semua GURU dan PELAJAR Pendidikan Islam!! Kini anda tidak perlu lagi menyalin nota yang panjang serta merugikan masa anda. Anda hanya perlu menyalin point-point penting yang selaras mengikut skima peperiksaan serta mudah untuk membaca dan mengulangkaji serta mudah dirujuk ketika hendak menghadapi peperiksaan. Masa anda juga dapat dijimatkan serta pembelajaran dalam kelas juga lebih EFEKTIF dan BERKESAN disamping sukatan dapat dihabiskan dengan cepat. Anda juga tidak perlu menggunakan buku "LOG" yang tebal dan berat untuk menyalin nota. Dapatkan segera !!!

BUKU RUJUKAN NOTA BESTARI PENDIDIKAN ISLAM PMR & SPM

Dapatkan Buku Rujukan Nota Bestari Pendidikan Islam yang ditulis oleh Juru Latih-Juru Latih Utama Pendidikan Islam PPDKB. Ianya yang amat berguna untuk calon-calon Pendidikan Islam Tingkatan 1 hingga 5. Buku rujukan ini mengandungi nota-nota penting Pendidikan Islam PMR dan SPM serta sesuai dijadikan rujukan oleh para pelajar dan guru Sekolah Menengah. Isi kandungannya adalah merujuk 100% kepada buku Teks Pendidikan Islam KBSM Tingkatan 1 - 5. Harga AMAT MURAH sekali !!! Pastikan jangan terlepas buku ini.


UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PAKEJ BUKU YANG DITAWARKAN.. SILA KLIK DISINI..

Saturday, January 31, 2009

Soalan Ujian Tahap kecekapan (1) PPD Kota Bharu 2009

Tak lama lagi ujian Bulan Februari akan bermula. Para panel soalan unit Pendidikan Islam PPD Kota Bharu sudah mula memerah otak menaip dan menyusun soalan-soalan Pendidikan Islam Tkn 1 - 5 Bulan Februari dan juga soalan-soalan Tasawwur Islam Tkn 4 - 5.
Terima kasih banyak-banyak lah para panel penulis ya.. jasa anda kan diberi ganjaran oleh Allah swt, sebagaimana sabda Rasulullah saw: Sebaik-baik manusia ialah yang memberi manfaat kepada orang lain.Kita buat soalan ni sebenarnya banyak memberi kemudahan kepada rakan-rakan seperjuangan ustaz dan ustazah kita yang lain . Lagi pulak soalan dapat diselaraskan.
Insyaallah jadual tugasan membina soalan akan diedarkan tak lama lago. La ni tengah dok susun.. Ke arah memperkasakan Pendidikan Islam...

Thursday, January 29, 2009

Tingginya Gua Thur..


Gua Thur ( dalam gambar - kemuncak bukit yang tertinggi ) ialah gua di mana Rasulullah saw dan Saidina Abu Bakar As Siddiq transit semasa berhijrah ke Madinah. Bila saya melihat gua Thur saya tak dapat nak gambarkan bagaimanalah Rasulullah dan S. Abu Bakar mendakinya sementelah anak gadis Saidina Abu Bakar iaitu Asma binti Abu Bakar yang comel lote mendaki Jabal Thur untuk menghantar makanan kepada Rasulullah saw dan bapanya . Inilah yang dikatakan mujahadah dalam perjuangan Islam. Cuba gambarkan kita berada di tempat Asma'.... Boleh ke kita naik ke Gua Thur ???Rasanya tak termampu nak buat sebagaimana yang dibuat oleh Asma'. Subhaanallah..Cuba kita muhasabah diri takat mana mujahadah kita sebagai orang Islam ?? Kalau nak banding dengan zaman Rasul dahulu rasanya bagaikan langit dan bumi..Justeru syukurilah nikmat Allah dengan sebaik-baiknya ... Allahu Akbar..

Wednesday, January 28, 2009

Kenangan Menunaikan Haji Tahun 2008


Alhamdulillah kerana penulis telas selamat pulang dari Mekah pada 9 hb Januari 2009 (jam 6.30 pagi tiba di KLIA )selepas melaksanakan ibadat Haji di Makkatul Mukarramah dari 27 Disember 2008 sehingga 8 Januari 2009. Tak sangka rupa-rupa sempat berada dua tahun di sana. Alhamdulillah. banyak kenangan manis yang dikutip ketika berada di sana.
Kenangan paling manis antaranya ialah dapat solat Jumaat di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Mendengar khutbah Jumaat dalam bahasa arab begitu meresap dalam jiwa sehingga mengalirkan air mata keinsafan kerana kita adalah insan yang kerdil di muka bumi Allah ini. Kesungguhan dalam melaksanakan ibadah haji sehingga dapat berjalan sejauh 6 km semasa melontar jamrah. Di rumah tak pernah buat pun. Tak terasa langsung 6 km tu sebab semangat yang berkobar-kobar bencikan syaitan dan konco-konconya.
Berada di Arafah, Muzdalifah dan Mina juga ada kenangan manisnya yang tersendiri. Begitu banyak ujian di sana dapat diatasi dengan kesabaran. Nak masuk tandas kena Q, itu padalah perkara biasa. Oleh kerana terbiasa dengan que , sampai di tandas airport Madinah pun que. Mabit di Muzdalifah berlantaikan bumi dan berbumbungkan langit tidak terasa kesulitannya.Ketaqwaan kepada Allah mengatasi segala-galanya. Tidur di Mina walaupun beralaskan tilam yang kecil dan nipis tak menjadi masalah , masih lagi dapat lena dengan begitu nyenyak sekali. Alhamdulillah, syukur.
Sepanjang perjalanan ibadah haji sentiasa mohon doa kepada Allah agar diberi kekuatan, kesabaran, keyakinan dan ketabahan dalam melaksanakan ibadah. Dalam melaksanakan haji, perjuangan dan pengorbanan sentiasa seiring. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Tidak ada sebarang tragedi berlaku. Itulah sebabnya bila berada di sana rasanya tak mahu pulang-pulang lagi.. Insyaallah mudah-mudahan murah rezeki dapat pergi lagi..