GLA (GUIDED LEARNING APPROACH) & MODUL PENDIDIKAN ISLAM TKN 1-5

Berita baik untuk semua GURU dan PELAJAR Pendidikan Islam!! Kini anda tidak perlu lagi menyalin nota yang panjang serta merugikan masa anda. Anda hanya perlu menyalin point-point penting yang selaras mengikut skima peperiksaan serta mudah untuk membaca dan mengulangkaji serta mudah dirujuk ketika hendak menghadapi peperiksaan. Masa anda juga dapat dijimatkan serta pembelajaran dalam kelas juga lebih EFEKTIF dan BERKESAN disamping sukatan dapat dihabiskan dengan cepat. Anda juga tidak perlu menggunakan buku "LOG" yang tebal dan berat untuk menyalin nota. Dapatkan segera !!!

BUKU RUJUKAN NOTA BESTARI PENDIDIKAN ISLAM PMR & SPM

Dapatkan Buku Rujukan Nota Bestari Pendidikan Islam yang ditulis oleh Juru Latih-Juru Latih Utama Pendidikan Islam PPDKB. Ianya yang amat berguna untuk calon-calon Pendidikan Islam Tingkatan 1 hingga 5. Buku rujukan ini mengandungi nota-nota penting Pendidikan Islam PMR dan SPM serta sesuai dijadikan rujukan oleh para pelajar dan guru Sekolah Menengah. Isi kandungannya adalah merujuk 100% kepada buku Teks Pendidikan Islam KBSM Tingkatan 1 - 5. Harga AMAT MURAH sekali !!! Pastikan jangan terlepas buku ini.


UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PAKEJ BUKU YANG DITAWARKAN.. SILA KLIK DISINI..

Friday, June 5, 2009

Rezeki...


Beberapa hari lepas ketika menghadiri kenduri kahwin anak sedara... dapat makan sekali dengan pengantin.. mewah juga makanannya ..imported daripada Restoran Syam Bunga Mas..Itulah rezeki namanya...

Taqdir Allah SWTHari ini 5 Jun 2009 ketika dalam perjalanan ke KL iaitu antara Merapoh dan KL (Kuala Lipis) lebih kurang jam 10.15 pagi ada sebuah treler terbalik betul-betul merentasi jalan..

Perjalanan tertangguh selama lebih kurang 40 minit jugakla.. Ingat target nak sampai KL jam 1.00 sebab bertolak jam 6.30 pagi tapi dah taqdir...sampaile jam 2.30 petang. Anyway Alhamdulillah kerana tak tersangkut lama kat treler terbalik tu macam orang lain tersangkut sampai dua tiga jam ... Dengar kabar jam 6.00 petang pun masih belum ditarik lagi treler tu..Tak tau la bila treler tu akan ditarik. Kesian pengguna-pengguna jalan . Kalau lah ada rombongan yang nak hadir kenduri lagi lah kesiannn..

Ada seorang saudara yang bertolak ke KL lewat sedikit dan sampai di tempat tu jam 2.00 petang , namun jalan masih lagi jemmm. dan mereka terpaksa tukar laluan menggunakan jalan Cameron Highland ..kesian ..tapi itulah yang dikatakan taqdir..Namun begitu kita boleh menolak taqdir yang buruk dengan taqdir yang baik dengan doa. Sebab tu lah kalau nak berjalan jauh banyak-banyaklah berdoa untuk mengubah taqdir supaya semuanya selamat..Insya-Allah.

Wednesday, June 3, 2009

Sekolah cuti..bekwah pun bermula..

Di Kelantan musim-musim cuti begini banyaklah sahabat handai, saudara mara yang ambil kesempatan berbekwah (berbagai jenis kenduri sama ada kahwin, kesyukuran dll). Di Kelantan bekwah ada dua jenis: Bekwah Majlis Perkahwinan - Kesyukuran (orang yang bertandang biasanya bawa gula dan buah tangan). Bekwah Majlis Perkahwinan (orang yang bertandang biasanya bawa wang).

Memang adat orang Kelate suka bantu membantu bawa apa-apa saja sambil bertandang ke majlis perkahwinan. Wang yang diberi kebanyakannya wang kertas yang merah-merah tu.. kalau bawa barang atau hadiah pulak kadang-kadang lebih mahal daripada nilai wang. Ini menunjukkan budaya orang kelate yang kaya dengan budi bahasa dan tidak kedekut..

Tapi yang tak berapa sedapnya bila sampai masa persandingan banyaklah unsur-unsur yang tidak baik dan melanggar hukum Islam di situ umpamanya mekap pengantin perempuan yang berlebih-lebihan sampai pakai bulu mata tiruan, cukur kening, mendedahkan aurat, dll lagi yang berlaku dalam majlis bekwah tersebut.

Sebenarnya benda-benda tersebut tak penting. Yang pentingnya akad nikah tu..tapi bila dah terover seronok, happy dan ghairah semua larangan dah tak teringat..bila ditegur jawabnya...ala sekali je bukannya sokmo-sokmo, nak jugak tengok come-come..jangok-jangok.. raja sehari lah katakan..tapi yang pastinya perbuatan tersebut di larang oleh Islam. Tak timbul rasa bersalah sedikitpun.

Kerana keseronokan dan kemewahan yang dikurniakan oleh Allah inilah yang menyebabkan manusia lupa diri sehingga melanggar hukumNya..Nauzubillahi Min Zalik..Kadang-kadang rasa takut bila memikirkan gelagat manusia masa zaman sekarang.