GLA (GUIDED LEARNING APPROACH) & MODUL PENDIDIKAN ISLAM TKN 1-5

Berita baik untuk semua GURU dan PELAJAR Pendidikan Islam!! Kini anda tidak perlu lagi menyalin nota yang panjang serta merugikan masa anda. Anda hanya perlu menyalin point-point penting yang selaras mengikut skima peperiksaan serta mudah untuk membaca dan mengulangkaji serta mudah dirujuk ketika hendak menghadapi peperiksaan. Masa anda juga dapat dijimatkan serta pembelajaran dalam kelas juga lebih EFEKTIF dan BERKESAN disamping sukatan dapat dihabiskan dengan cepat. Anda juga tidak perlu menggunakan buku "LOG" yang tebal dan berat untuk menyalin nota. Dapatkan segera !!!

BUKU RUJUKAN NOTA BESTARI PENDIDIKAN ISLAM PMR & SPM

Dapatkan Buku Rujukan Nota Bestari Pendidikan Islam yang ditulis oleh Juru Latih-Juru Latih Utama Pendidikan Islam PPDKB. Ianya yang amat berguna untuk calon-calon Pendidikan Islam Tingkatan 1 hingga 5. Buku rujukan ini mengandungi nota-nota penting Pendidikan Islam PMR dan SPM serta sesuai dijadikan rujukan oleh para pelajar dan guru Sekolah Menengah. Isi kandungannya adalah merujuk 100% kepada buku Teks Pendidikan Islam KBSM Tingkatan 1 - 5. Harga AMAT MURAH sekali !!! Pastikan jangan terlepas buku ini.


UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PAKEJ BUKU YANG DITAWARKAN.. SILA KLIK DISINI..

Sunday, March 27, 2011

Program Cakna Solat Asrama Siri (1) 2011...ramai yang tak cukup solat lima waktu..

Alhamdulillah akhirnya program ini dapat dilaksanakan dengan jayanya pada 26 Mac 2011 walaupun dalam keadaan GPI terpaksa bertugas 7 hari seminggu..semuanya adalah kerana pelaburan akhirat..Insyaallah.

Objektif program ialah untuk mendedahkan kepada pelajar tentang kepentingan solat dan akibat meninggalkannya serta cara2 menunaikan solat secara berkualiti dan sempurna. Pelajar yang terlibat hanyalah 100 orang sahaja.

Program bermula dengan ceramah yang bernas disampaikan oleh Tn Hj Suratemi b Mat Yusof iaitu Pegawai Agama JHEAIK . Seterusnya program stesyen yang menguji bacaan-bacaan dalam solat setiap pelajar. Semua guru agama di SMK Zainab (1) terlibat termasuklah guru-guru praktikal.

Di akhir program diadakan kaji selidik dan post mortem. Dapatan kaji selidik menyatakan bahawa hanya 10% sahaja daripada peserta yang menunaikan solat cukup lima waktu sehari semalam. Ini bermakna hanya 10 orang sahaja yang cukup solat lima waktu, yang lain tak cukup. Ada yang tak solat kerana terlupa dan ada yang malas...Rata2 solat yang diabaikan adalah solat Subuh, Isyak dan Asar....Ini cukup2 menyedihkan...

Pelajar2 ini menyatakan bahawa bila mereka berada di asrama mereka akan melakukan solat tetapi bila berada di rumah mereka akan meninggalkan solat, tetapi apapun mereka berjanji akan cuba mencukupkan solat .

Dari sinilah kita dapat membuat rumusan bahawa betapa para ibu bapa mengabaikan amanah kurniaan Allah kepada mereka . Mungkin kebanyakan ibu bapa hanya mengutamakan kerja melebihi daripada memberi didikan agama yang sewajarnya kepada anak2. Ataupun mungkin juga ibu bapa menghantar anak2 mereka mempelajari ilmu agama di luar tetapi tidak membuat pemantauan terhadap amal ibadat  anak2 di rumah sehinggalah mereka benar2 cemerlang dalam ibadat..ataupun mungkin ibu bapa sendiri tidak cemerlang dalam ibadatnya???

Walau apa pun pihak kami amat bersyukur kerana dengan terlaksananya program ini, walaupun ringkas tetapi amat bermakna dan insyaallah siri ke 2 dan ke 3 akan menyusul tak lama lagi. Kami berharap moga2 anak2 didik kami akan  diberi hidayah oleh Allah swt dan menjadi GENERASI YANG BIJAK SOLAT..Insyaallah ..

                   Pendaftaran dimulakan pada jam 7.30 pagi
                   Penceramah jemputan

                  Tunjuk cara berwudhu' yang betul
                   
                   Tunjuk cara solat yang betul
                  Ujian bacaan dalam solat bermula daripada takbiratul ihram
               Ujian bacaan niat solat dan doa qunut
                  Penyampaian cenderahati kepada PK Pentadbiran sebagai perasmi penutup

.