GLA (GUIDED LEARNING APPROACH) & MODUL PENDIDIKAN ISLAM TKN 1-5

Berita baik untuk semua GURU dan PELAJAR Pendidikan Islam!! Kini anda tidak perlu lagi menyalin nota yang panjang serta merugikan masa anda. Anda hanya perlu menyalin point-point penting yang selaras mengikut skima peperiksaan serta mudah untuk membaca dan mengulangkaji serta mudah dirujuk ketika hendak menghadapi peperiksaan. Masa anda juga dapat dijimatkan serta pembelajaran dalam kelas juga lebih EFEKTIF dan BERKESAN disamping sukatan dapat dihabiskan dengan cepat. Anda juga tidak perlu menggunakan buku "LOG" yang tebal dan berat untuk menyalin nota. Dapatkan segera !!!

BUKU RUJUKAN NOTA BESTARI PENDIDIKAN ISLAM PMR & SPM

Dapatkan Buku Rujukan Nota Bestari Pendidikan Islam yang ditulis oleh Juru Latih-Juru Latih Utama Pendidikan Islam PPDKB. Ianya yang amat berguna untuk calon-calon Pendidikan Islam Tingkatan 1 hingga 5. Buku rujukan ini mengandungi nota-nota penting Pendidikan Islam PMR dan SPM serta sesuai dijadikan rujukan oleh para pelajar dan guru Sekolah Menengah. Isi kandungannya adalah merujuk 100% kepada buku Teks Pendidikan Islam KBSM Tingkatan 1 - 5. Harga AMAT MURAH sekali !!! Pastikan jangan terlepas buku ini.


UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PAKEJ BUKU YANG DITAWARKAN.. SILA KLIK DISINI..

Wednesday, June 3, 2009

Widgets

Sekolah cuti..bekwah pun bermula..

Di Kelantan musim-musim cuti begini banyaklah sahabat handai, saudara mara yang ambil kesempatan berbekwah (berbagai jenis kenduri sama ada kahwin, kesyukuran dll). Di Kelantan bekwah ada dua jenis: Bekwah Majlis Perkahwinan - Kesyukuran (orang yang bertandang biasanya bawa gula dan buah tangan). Bekwah Majlis Perkahwinan (orang yang bertandang biasanya bawa wang).

Memang adat orang Kelate suka bantu membantu bawa apa-apa saja sambil bertandang ke majlis perkahwinan. Wang yang diberi kebanyakannya wang kertas yang merah-merah tu.. kalau bawa barang atau hadiah pulak kadang-kadang lebih mahal daripada nilai wang. Ini menunjukkan budaya orang kelate yang kaya dengan budi bahasa dan tidak kedekut..

Tapi yang tak berapa sedapnya bila sampai masa persandingan banyaklah unsur-unsur yang tidak baik dan melanggar hukum Islam di situ umpamanya mekap pengantin perempuan yang berlebih-lebihan sampai pakai bulu mata tiruan, cukur kening, mendedahkan aurat, dll lagi yang berlaku dalam majlis bekwah tersebut.

Sebenarnya benda-benda tersebut tak penting. Yang pentingnya akad nikah tu..tapi bila dah terover seronok, happy dan ghairah semua larangan dah tak teringat..bila ditegur jawabnya...ala sekali je bukannya sokmo-sokmo, nak jugak tengok come-come..jangok-jangok.. raja sehari lah katakan..tapi yang pastinya perbuatan tersebut di larang oleh Islam. Tak timbul rasa bersalah sedikitpun.

Kerana keseronokan dan kemewahan yang dikurniakan oleh Allah inilah yang menyebabkan manusia lupa diri sehingga melanggar hukumNya..Nauzubillahi Min Zalik..Kadang-kadang rasa takut bila memikirkan gelagat manusia masa zaman sekarang.

0 komentar: