GLA (GUIDED LEARNING APPROACH) & MODUL PENDIDIKAN ISLAM TKN 1-5

Berita baik untuk semua GURU dan PELAJAR Pendidikan Islam!! Kini anda tidak perlu lagi menyalin nota yang panjang serta merugikan masa anda. Anda hanya perlu menyalin point-point penting yang selaras mengikut skima peperiksaan serta mudah untuk membaca dan mengulangkaji serta mudah dirujuk ketika hendak menghadapi peperiksaan. Masa anda juga dapat dijimatkan serta pembelajaran dalam kelas juga lebih EFEKTIF dan BERKESAN disamping sukatan dapat dihabiskan dengan cepat. Anda juga tidak perlu menggunakan buku "LOG" yang tebal dan berat untuk menyalin nota. Dapatkan segera !!!

BUKU RUJUKAN NOTA BESTARI PENDIDIKAN ISLAM PMR & SPM

Dapatkan Buku Rujukan Nota Bestari Pendidikan Islam yang ditulis oleh Juru Latih-Juru Latih Utama Pendidikan Islam PPDKB. Ianya yang amat berguna untuk calon-calon Pendidikan Islam Tingkatan 1 hingga 5. Buku rujukan ini mengandungi nota-nota penting Pendidikan Islam PMR dan SPM serta sesuai dijadikan rujukan oleh para pelajar dan guru Sekolah Menengah. Isi kandungannya adalah merujuk 100% kepada buku Teks Pendidikan Islam KBSM Tingkatan 1 - 5. Harga AMAT MURAH sekali !!! Pastikan jangan terlepas buku ini.


UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PAKEJ BUKU YANG DITAWARKAN.. SILA KLIK DISINI..

Saturday, December 19, 2009

Widgets

Salam 1431 Hijrah!!

Alhamdulillah kita sudahpun berada di tahun baru Hijrah iaitu 1431 H. Bagi umat Islam bulan Muharram merupakan bulan Hijrah yang pertama dan rasanya ramai dalam kalangan kita yang sudahpun membaca doa akhir tahun dan awal tahun pada petang akhir tahun 1430 H yag lepas.

Di bulan Muharram ini kebiasaannya umat Islam melaksanakan ibadah puasa sunat iaitu pada puasa sunat pada 10 Muharram. Saya terbaca artikel yang ditulis oleh Al Fadhil Ustaz Abdullah Al Qari (penulis buku terkenal) bahawa Nabi Muhammad saw melaksanakan puasa sunat 10 Muharram (puasa sunat hari Asyura) bergabung dengan 9 Muharam. Jadi nabi berpuasa selama 2 hari berturut-turut . Ini adalah kerana orang Yahudi juga berpuasa pada 10 Muharram. Nabi Muhammad saw tidak mahu menyamakan ibadat puasa sunat kita dengan amalan kaum Yahudi . Justeru umat Islam digalakkan menggabungkan puasa 10 Muharram dengan hari yang sebelum atau pun selepasnya.Wallahuaklam.

Satu lagi amalan umat Islam adalah menjamu orang ramai dengan memasak sura (panggilan orang kelate). Agaknya dah ramai orang yang merancang mamasak sura ni sebelum persekolahan dibuka. Begitulah jugak dengan team JLU Pendidikan Islam PPDKB. Insyaalah majlis jamuan sura akan diadakan beberapa hari lagi.

Sura memang sedap kalau kena ramuannya . Kalau nak rasa sura sedap , silalah datang ke Kelantan... Majlis masak dan jamu sura ini amat bermakna kerana dapat mengeratkan hubungan silaturrahim sesama Islam disamping amalan jamuannya yang sudah menjadi kebiasaan bagi orang Kelantan.

2 komentar:

  1. Salam Maal Hijrah ustazah! :-)

    - Ex Maherian 2007.

    ReplyDelete
  2. Sama-sama . Macam mana boleh jumpa blog ustazah ni? Dgr kabar dah jadi jutawan..Syukur alhamdulillah. Bolehlah tumpang gembira.

    ReplyDelete